Τα μελομακάρονα της γιαγιάς μου… Μια τόσο απλή συνταγή που βγάζει ζεστασιά!
Υλικά συνταγής:
Για το σιρόπι (το θέλουμε κρύο):
- 600 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 600 γρ. μέλι @constali_honey
- 1 ξύλο κανέλας
- λίγη φλούδα πορτοκαλιού
Για τη ζύμη:
- 270 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 60 ml κονιάκ
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 3/4 κ.γλ. κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. baking powder
- 1/4 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- μίγμα: καρύδι τριμμένο, κανέλα
Μέθοδος παρασκευής:
Ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει για 2-3′ και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2′ με σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το baking powder και τη σόδα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι.
Αναμιγνύουμε για λίγο με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια, ζυμώνουμε με το χέρι για 10-12 δευτερόλεπτα.
Πλάθουμε 40 μελομακάρονα και ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 30′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Όσο είναι καυτά τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα σε αυτό για 25-30′.
Τα πασπαλίζουμε με το μίγμα καρυδιού- κανέλας και σερβίρουμε!