Ένα γλύκισμα με ιστορία είναι οι καριόκες. Ξεκίνησε από την Ξάνθη το 1926 και μπήκε στα σπίτια μας ως κέρασμα στις γιορτές. Η συνταγή ήρθε κάποτε στα χέρια μου από τη μαμά μιας μαθητριάς μου, αλλά την είχα ξεχασμένη σε ένα κουτί. Είναι και νηστίσιμες!

Υλικά συνταγής:
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/4 κούπας μαργαρίνη
- 2 κ.γλ. κονιάκ
- 1 και 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
- 1 και 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο αποξηραμένο σύκο ή φρουί γλασέ
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βανίλια υποβρύχιο
Για την επικάλυψη:
- 400 γρ. κουβερτούρα
- 3 κ.σ. σπορέλαιο

Μέθοδος παρασκευής:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και την μαργαρίνη. Βράζουμε για 5′ και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με την βανίλια- υποβρύχιο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το κρύο σιρόπι, το κονιάκ, τη φρυγανιά, τα καρύδια και το σύκο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα. Ζυμώνουμε με το χέρι.

Βάζουμε το μίγμα σε διαφανή μεμβράνη και το πλάθουμε σε ρολό πάχους 6 εκ. Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα της επικάλυψης μαζί με το σπορέλαιο.
Αφού παγώσει το μίγμα της καριόκας, κόβουμε σε φέτες (περίπου 16-18) και βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα. Τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε στο ψυγείο. Μόλις παγώσει η σοκολάτα, τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.