0,00 €

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

0,00 €

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Το… κερασάκι στην τούρτα!

Δημοφιλείς Συνταγές

- Advertisement -

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δέντρου της κερασιάς, ενός φυλλοβόλου και πανέμορφου δέντρου, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Τα κεράσια έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμανία. Η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο.

Υπάρχουν ελληνικές ποικιλίες;

Πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα και η κερασιά των βοδενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια. Τα κεράσια που παράγονται από τις πιο πάνω ποικιλίες, εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, εξάγονται. Άλλη μια ποικιλία είναι η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων, που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Τα κεράσια τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Πόσο βοηθούν την υγεία μας;

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη Β- καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών. Επίσης, ο χυμός του μαυροκέρασου είναι ένα πολύτιμο καθαριστικό της χοληδόχου κύστης και του ήπατος και το κεράσι είναι εξαιρετικό υπακτικό και θαυμάσιος αιμοποιητής. Βοηθά στην αποβολή τοξινών και έχει ευεργετική επίδραση στο αδενικό σύστημα, βοηθά στον ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος, ενώ η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.

Και σου προτείνω:

Σορμπέ κεράσι

Μαρμελάδα κεράσι

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Αξίζει να δοκιμάσετε

Παρόμοια Άρθρα