Τα κόλλυβα είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται στη μνήμη των νεκρών.
Η λέξη προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “κόλλυβος” που ήταν κόκκος δημητριακών καρπών.
Τα κόλλυβα προσφέρονται σε μνημόσυνα στην εκκλησία και στη συνέχεια διανέμονται σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Επίσης, φτιάχνονται και κατά τα Ψυχοσάββατα.
Το έθιμο προέρχεται από τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια.
Είναι και ένα νηστίσιμο γλυκό!

Υλικά συνταγής:
- 1/2 κιλό στάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- 250 γρ. αμύγδαλο χωρίς φλούδα, καβουρδισμένο
- 250 γρ. καρύδι
- 200 γρ. σταφίδα λευκή
- 100 γρ. σταφίδα μαύρη
- 1 βανίλια
- 1/2 σακούλι άχνη ζάχαρη
- 1/2 σακούλι φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 πακέτο μπισκότα πτι μπερ τριμμένα
- 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 50 γρ. αλεύρι καβουρδισμένο
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κ.σ. καρπούς ροδιού

Μέθοδος παρασκευής:
Αποβραδίς (ή τουλάχιστον 8 ώρες πριν) βράζουμε καλά το στάρι σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό προσθέτοντας 1 φύλλο δάφνης και αλάτι.
Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και τοποθετούμε σε πετσέτα.

Μετά από 8 ώρες τουλάχιστον βάζουμε σε ένα μπολ το στάρι, το αμύγδαλο, το καρύδι, τις σταφίδες, τη βανίλια, το τριμμένο μπισκότο, τον μαϊντανό, το ρόδι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα στο σκεύος που θέλουμε, πατάμε καλά, βάζουμε μια στρώση την φρυγανιά, δεύτερη στρώση το αλεύρι με την κανέλα και τρίτη στρώση τη ζάχαρη.
Έτοιμα!
Tips:
- Θέλουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Καβουρδίζουμε στον φούρνο ή σε ένα τηγανάκι.
- Την δεύτερη μέρα πρέπει να μπουν στο ψυγείο.