Είναι από εκείνα τα φαγητά που δημιουργούν αυτή τη σπιτική ζεστασιά και φέρνουν στο νου αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς… Και η γιαγιά το έψηνε στην στόφα το ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ!
Υλικά συνταγής:
- 1/2 κιλό μοσχαράκι (προτιμώ χτένι)
- 250 γρ. χυλοπιτάκι @andritsainapasta
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 καρότα τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 100 ml κρασί κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.γλ. δεντρολίβανο @tradifresh
- 1/2 λίτρο ζωμό κότας
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο @haoliveoil
- 30 γρ. βούτυρο
- 200.γρ. τριμμένη τομάτα
- λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λίτρο βρασμένο νερό
- λίγη τριμμένη μυζήθρα
Μέθοδος παρασκευής:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μας, αφού πρώτα το στεγνώσουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Αφού το θωρακίσουμε, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα τα πράσα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο, τα σοτάρουμε και προσθέτουμε τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό κότας και βράζουμε για μισή ώρα.
Μετά από μισή ώρα, βάζουμε την τριμμένη τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε μέσα το σκεύος μας. Προσωπικά, χρησιμοποιώ την πήλινη γάστρα για το συγκεκριμένο φαγητό. Αφού κάψει καλά, αφαιρούμε και βάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το 1 λίτρο νερού και τις χυλοπίτες και το βάζουμε στον φούρνο για 20′. Τα τελευταία 5′ ανοίγουμε και προσθέτουμε λίγη μυζήθρα!