Μελομακάρονα φτιάξαμε, ήρθε η στιγμή για τον μεγάλο αντίπαλο, τους κουραμπιέδες! Όποια συνταγή κι αν έχω δοκιμάσει, πάντα επιστρέφω σε αυτήν, την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, που -ευτυχώς- διέσωσε η θεία. Γιατί, οι ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΆΣ ΜΟΥ είναι αυτοί οι βουτυράτοι, που το αμύγδαλο σκάει στο δοντάκι και δεν μένεις μόνο σε έναν! Το μυστικό κρύβεται στο καλό, αγνό βούτυρο (προτιμήστε πρόβειο) και το καλό χτύπημα!
Υλικά συνταγής:
- 1 κιλό βούτυρο αγνό (πρόβειο)
- 1 πιατάκι του ελληνικού καφέ άχνη ζάχαρη
- 2 1/2 κ.γλ. σόδα
- χυμός από ένα λεμόνι
- 4 κρόκοι
- 1 μικρό ποτηράκι κρασιού κονιάκ
- 700 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 250 γρ. φαρίνα
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (και ίσως 100-200 γρ. επιπλέον)
- λίγο ανθόνερο, άχνη ζάχαρη και 3 βανίλιες (για το πασπάλισμα)
Μέθοδος παρασκευής:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (θα γίνει σαν σαντιγί). Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε μαζί με το κονιάκ στο μίγμα. Χτυπάμε και βάζουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε τα άλευρα ανακατεύοντας πια με το χέρι. Θέλουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε κουραμπιέδες (βγαίνουν 50-55 κομμάτια, αν τους κάνουμε μεγάλους) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35′. Και τώρα το μεγάλο κόλπο! Επειδή η συγκεκριμένη συνταγή έχει πολύ βούτυρο, βγάζουμε τα ταψιά στο μπαλκόνι (σε ασφαλές σημείο) για όλη τη νύχτα ώστε να παγώσουν!
Την επόμενη μέρα, ραντίζουμε τους κουραμπιέδες μας με λίγο ανθόνερο και τους βάζουμε σε μπολ με άχνη ζάχαρη στην οποία έχουμε προσθέσει τις βανίλιες! Σερβίρουμε σε πιατέλα και καλές γιορτές!
Αγοράστε τα υλικά της συνταγής… Με μερικά κλικ θα φτάσουν στο σπίτι σας! Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω eshop πατώντας πάνω στη φωτογραφία.
ΑΒ Βασιλόπουλος
E-fresh.gr