Σοκολάτα… Το πιο αγαπητό προϊόν πάνω στον πλανήτη κι όχι άδικα, αφού ευφραίνει καρδίαν και ουρανίσκο!
Ως σοκολάτα περιγράφεται μία σειρά προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό τους το κακάο, το οποίο προέρχεται από το γνωστό κακαόδεντρο. Υπάρχουν 4 είδη σοκολάτας: η μαύρη, η λευκή, η γάλακτος και η ροζ. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά στην ζαχαροπλαστική και ο Hernando Cortez ήταν αυτός που έφερε το κακάο πρώτος στην Ευρώπη. Πόσο τον ευχαριστούμε που ανακάλυψε και έφερε αυτόν τον θησαυρό!
Οι Αζτέκοι πρώτοι χρησιμοποίησαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμασαν “Choclatl”. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης!
Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου “Ο Μύλος του Καφέ”, που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.
Παρά την άσχημη φήμη που την περιτριγυρίζει για την αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχουν πολλά οφέλη που προσδίδει στην υγεία μας, όπως η απόκτηση υγιούς καρδιάς, η απώλεια βάρους (με τη χρήση της μαύρης σοκολάτας), η καλή μνήμη, η μείωση χοληστερόλης και η απώλεια άγχους μιας και η βρώση της δημιουργεί θετικά συναισθήματα!
Φυσικά, καλό είναι να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, καθώς έχει η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που αποτελεί πρόβλημα στην υγιεινή των δοντιών μας (ας το υπενθυμίζουμε και στα παιδιά μας, μιας και αγαπούν τόσο την σοκολάτα!).
Μαρίνα Ζαφείρη