Μπριάμ με Μπεσαμέλ Γιαουρτιού

Δημοφιλείς Συνταγές

- Advertisement -

Ένα από τα πιο «μαμαδίστικα» φαγητά που λατρεύουμε όλοι στο σπίτι είναι το μπριάμ… Στο δικό μου όμως, τα λαχανικά συνάντησαν το γιαουρτάκι και συνέβη κάτι εκπληκτικά νόστιμο! Σας παρουσιάζω λοιπόν το ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ και σας υπόσχομαι πως όλοι στο σπίτι θα ζητούν και δεύτερη μερίδα!

Υλικά:

Για τη μπεσαμέλ:

  • 200 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τα λαχανικά:

  • 2 πατάτες (ή 1 πατάτα και 1 γλυκοπατάτα) κομμένες σε κυβάκια 
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
  • 2 σκ. σκόρδο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 80 ml λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία τοματάκι κονκασέ
  • 1 κ.γλ. πελτέ
  • 1 πρεζα ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 1 κ.γλ. δεντρολίβανο
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει ίσα-ίσα μια βράση. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε το γιαούρτι λίγο πριν βάλουμε το φαγητό στον φούρνο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού καραμελώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια όλα τα λαχανικά. Όταν μαλακώσουν λίγο, σβήνουμε με το κρασί κι αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τον πελτέ, την τομάτα, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25’ μέχρι να πιουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα λαδωμένο πυρέξ και πασπαλίζουμε με την γραβιέρα, κρατώντας λίγη για την μπεσαμέλ. Απλώνουμε και την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με την γραβιερα που κρατήσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200•C στον αέρα για 25’.

Πεντανόστιμο!

Προηγούμενο άρθροΑβοκάντο, το βουτυρένιο!
Επόμενο άρθροΤηγανίτες

Αξίζει να δοκιμάσετε

Παρόμοια Άρθρα