Πριν χρόνια βρέθηκα στο σπίτι μιας πολύ καλής οικογενειακής φίλης, η οποία φιλοξενούσε κάποιους συγγενείς της. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια πολύ συμπαθητική κυρία, ποντιακής καταγωγής και σε ερώτηση που της έκανα για τα περίφημα ποντιακά πιροσκί, η απάντησή της ήταν «έλα να τα φτιάξουμε τώρα!» Τελείως απροετοίμαστη για αυτήν την αναπάντεχη στιγμή, χώθηκα μαζί της στην κουζίνα και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό! Σήμερα, λοιπόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά για τα πιο νόστιμα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- περίπου 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
- 1 αυγό
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 2 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακ. ξηρή μαγιά
- 1 φακ. baking powder
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την γέμιση:
- 300 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 αυγά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τη ζάχαρη και λίγο (περίπου 2 κ.σ.) αλεύρι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει σε λαδωμένο σκεύος για 1 ώρα. Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια, ανοίγουμε το καθένα με τα χέρια, βάζουμε τη γέμιση (αφού έχουμε αναμείξει τα υλικά) και κλείνουμε. Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσουν.
Ένα τόσο απλό πιτάκι και συνάμα τόσο γευστικό!
Tip:
Μπορείτε να γεμίσετε και με κιμά, αφού τον έχετε σοτάρει σε τηγάνι με κρεμμυδάκι και μυρωδικά ή με πατάτα, αφού την έχετε βράσει και έχετε προσθέσει λίγο μαϊντανό και άνηθο!