Ποντιακά Πιροσκί

Δημοφιλείς Συνταγές

Ανοιχτή Μεσογειακή Πίτα Λαχανικών

Πίτα... Μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλές συνταγές και στην χώρα μας τις τιμάμε και με το παραπάνω! Σε πόσους από...

Τραγανές Τυρόπιτες (Τηγανόψωμα της γιαγιάς)

Η γιαγιά Μαρίνα τα είχε ονομάσει «τηγανόψωμα», εγώ τα ζητούσα ως «εκείνες οι τραγανές τυροπιτούλες»... Η συνταγή τους δεν έχει κάτι το...

Τυροπιτάκια Κουρού

«Μαμά, θέλω τα τυροπιτάκια σου», είπε και συνέχισε, «θέλεις να φτιάξουμε;»... Δεν του το αρνήθηκα, γιατί μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί...

Μπριάμ με Μπεσαμέλ Γιαουρτιού

Ένα από τα πιο «μαμαδίστικα» φαγητά που λατρεύουμε όλοι στο σπίτι είναι το μπριάμ... Στο δικό μου όμως, τα λαχανικά συνάντησαν το...

Πριν χρόνια βρέθηκα στο σπίτι μιας πολύ καλής οικογενειακής φίλης, η οποία φιλοξενούσε κάποιους συγγενείς της. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια πολύ συμπαθητική κυρία, ποντιακής καταγωγής και σε ερώτηση που της έκανα για τα περίφημα ποντιακά πιροσκί, η απάντησή της ήταν «έλα να τα φτιάξουμε τώρα!» Τελείως απροετοίμαστη για αυτήν την αναπάντεχη στιγμή, χώθηκα μαζί της στην κουζίνα και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό! Σήμερα, λοιπόν, θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά για τα πιο νόστιμα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • περίπου 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα
  • 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 1 φακ. baking powder
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 

Για την γέμιση:

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη 
  • 2 αυγά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό με τη ζάχαρη και λίγο (περίπου 2 κ.σ.) αλεύρι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει σε λαδωμένο σκεύος για 1 ώρα. Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια, ανοίγουμε το καθένα με τα χέρια, βάζουμε τη γέμιση (αφού έχουμε αναμείξει τα υλικά) και κλείνουμε. Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσουν.

Ένα τόσο απλό πιτάκι και συνάμα τόσο γευστικό!

Tip:

Μπορείτε να γεμίσετε και με κιμά, αφού τον έχετε σοτάρει σε τηγάνι με κρεμμυδάκι και μυρωδικά ή με πατάτα, αφού την έχετε βράσει και έχετε προσθέσει λίγο μαϊντανό και άνηθο! 

Προηγούμενο άρθροΠάβλοβα με Μους Λεμόνι
Επόμενο άρθροΚλέφτικο

Αξίζει να δοκιμάσετε

Μπακλαβάς

Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο...

Σοκολατένιο Κέικ με Γλάσο Πραλίνας

Αγαπώ την σοκολάτα από μικρή (όπως σχεδόν όλοι) και το παραδέχομαι ότι είμαι εξαρτημένη από αυτήν. Επίσης, λατρεύω τα κέικ από τα...

Σουτζουκάκια Γιαουρτλού

Ε ναι, βρε παιδιά! Υπάρχουν φορές που θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που να έχει στυλ «βρώμικου», κάτι για να...

Τάρτα με Κοτόπουλο, Μανιτάρια και Μαλακό Τυρί

Σήμερα η όρεξη τραβούσε κοτοπουλάκι. Και επειδή ο συνδυασμός του με ορισμένα υλικά είναι απίστευτος, έφτιαξα αυτήν την ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ...

Στριφτή Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

Είναι η εποχή της κολοκύθας και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η γιαγιά έφτιαχνε μια απίστευτα τραγανή γλυκιά κολοκυθόπιτα και οι μυρωδιές γέμιζαν...

Παρόμοια Άρθρα