Η κινόα ανήκει στα ψευτοδημητριακά και είναι θάμνος, του οποίου οι σπόροι τρώγονται. Κάτι που μας αφήνει έκπληκτους είναι ότι οι σπόροι της, με αυτόν του λευκού χρώματος να κυριαρχεί, υπάρχουν και σε άλλα χρώματα: κόκκινο, μαύρο και μπλε. Η προέλευσή της τοποθετείται στη Νότια Αμερική και είναι γνωστή εδώ και 3-4.000 χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως «η μητέρα όλων των καρπών».
Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, περιέχει βασικά αμινοξέα και θεωρείται μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε Ω-3, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που βοηθά πολύ όλους όσοι έχουν δυσανεξία. Ευδοκιμεί ακόμα και στην χώρα μας!
Μπορούμε να την εντάξουμε στο πρωινό μας γεύμα ως δημητριακό, στο μεσημεριανό μέσα στη σαλάτα μας ή ακόμα και στο δείπνο μας, ως συνοδευτικό! Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Μαρίνα Ζαφείρη
Μπορείτε να βρείτε μια πεντανόστιμη και δροσερή σαλάτα με κινόα εδώ.