Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι!
Ήρθε η μάνα σου από την πόλη.
Σου’ φερε χαρτί και κομπολόι.
Υλικά συνταγής:
Για τη ζύμη:
- 400 γρ. χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κόφτη κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. κακουλέ ή μαχλέπι
- 250 γρ. ταχίνι @iliotropio.drynuts
- 1-2 πρέζες αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. @limnosflourstamateris (ίσως χρειαστούν 100 γρ. λιγότερο)
Για τη γέμιση:
- τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο
- κανέλα
- σταφίδες
- γαρίφαλο για τα μάτια
Μέθοδος παρασκευής:
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και μια κουταλιά από την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10′.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι. Ίσως χρειαστούμε λίγο λιγότερο απο ένα κιλό. Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή στο χέρι. Θέλουμε μια ζύμη που κολλάει ελάχιστα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες.
Διαιρούμε τη ζύμη μας σε 18-20 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με το χέρι κρατώντας στην άκρη λίγο, για τα χέρια του Λάζαρου. Βάζουμε λίγη γέμιση, κλείνουμε σε οβάλ σχήμα, πλάθουμε και τα χέρια, τα βάζουμε χιαστί και τοποθετούμε γαρίφαλα για μάτια και μύτη.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε στη άκρη για 1 ώρα να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 20-25′.