Ήξερες πως υπάρχουν 8 βασικά και διαφορετικά είδη ρυζιού; Αν όχι, μόλις το έμαθες. Χρησιμοποιούμε, όμως, το σωστό είδος στην κάθε παρασκευή μας; Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας, πλούσιο σε άμυλο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και χρειάζεται να προσέχουμε ποιον τύπο ρυζιού θα επιλέξουμε για το φαγητό μας.
- Αρμπόριο: είναι το πλέον κατάλληλο ρύζι, για να μαγειρέψουμε ένα κρεμώδες ριζότο.
- Καρολίνα: είναι πολύ δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα και είναι ιδανικό για σούπες, γεμιστά, ντολμαδάκια και γιουβαρλάκια.
- Γλασέ: είναι ρύζι ιδανικό για σούπες και ρυζόγαλο.
- Μπασμάτι: πρόκειται για αρωματική ποικιλία ρυζιού και είναι ό,τι καλύτερο για ρύζι ατμού ή για έθνικ συνταγές.
- Νυχάκι: είναι σκληρό ρύζι, με λίγο άμυλο και ενδείκνυται για πιλάφι.
- Μπονέτ: προσωπικά, το αγαπώ πολύ. Παραμένει πάντα σπυρωτό, ακόμη κι αν το βράσουμε λίγο παραπάνω. Το συνοδεύουμε με κοκκινιστό μοσχαράκι, κοτόπουλο λεμονάτο και άλλα.
- Ρύζι καστανό: είναι ρύζι ολικής άλεσης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο βρασμού.
- Ρύζι άγριο: είναι superfood, μαύρο στην όψη, αποτελεί συνοδευτικό φαγητών, αλλά χρειάζεται μισή ώρα μούλιασμα πριν το βράσιμο.
Το πιλάφι είναι ένα φαγητό που αγαπάμε πολύ. Τα κολπάκια που ακολουθώ είναι πανεύκολα! Κατ’ αρχάς, επιλέγω ρύζι μπονέτ και σοτάρω την ποσότητά μου σε λίγο ελαιόλαδο στο κατσαρολάκι. Ρίχνω βραστό νερό «τόσο όσο» μέχρι να πιει τα υγρά του κι επαναλαμβάνω μέχρι να είναι έτοιμο. Προτιμώ βεγγέτα (μίγμα σαν κύβος λαχανικών) αντί αλατιού.