Η κανέλα είναι γνωστή από την μακρινή αρχαιότητα. Εισαγόταν από την Αίγυπτο από το 2000 π.Χ., αλλά εκείνοι που αναφέρουν ότι είχε έρθει από την Κίνα τη συγχέουν με την κασσία. Η κανέλα ήταν τόσο ιδιαίτερα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που εθεωρείτο ως δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμη και για θεούς.
Η πρώτη ελληνική αναφορά στην κασσία βρίσκεται κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. σε ένα ποίημα της Σαπφούς. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τόσο η κανέλα όσο και η κασσία φύτρωναν στην Αραβία, μαζί με λιβάνι, το μύρο, και το λάβδανο και φυλάσσονταν από φτερωτά φίδια. Επίσης, ο μυθολογικός φοίνικας είχε τη φήμη ότι έχτιζε τη φωλιά του από κανέλα και κασσία.
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό γνωστό σε όλους μας. Χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά, συνταγές φαγητού, ροφήματα, τσίχλες, αλλά και συμπληρώματα διατροφής. Το χαρακτηριστικό άρωμα και η γεύση της κανέλας οφείλεται στο έλαιο που περιέχει μεγάλη ποσότητα κινναμαλδεΰδης. Στις μέρες μας η κανέλα είναι ένα συνηθισμένο μπαχάρι που μπορούμε να το αγοράσουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, delicatessen και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι κανέλας:
- Κανέλα Κεϋλάνης, (η γνωστή αληθινή κανέλα)
- Κανέλα Κασσία
Εκτός από την ιδιαίτερη και μοναδική γεύση και άρωμά της, η κανέλα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της εδώ και χιλιάδες χρόνια:
Η κανέλα βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Επίσης, έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τις λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες. Τέλος, η κανέλα συμβάλλει στην καταπολέμηση του ιού του HIV.
Όμως, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, υπογλυκαιμία ή αναπνευστικά προβλήματα.
Ήξερες πως στην Κύπρο αποκαλείται καπαμάς;