Ήρθε η εποχή για τα όμορφά μας, τα νόστιμά μας, τα λαχταριστά τσουρέκια. Η Πασχαλιά είναι εδώ και… Μην φοβηθείς! Δεν θέλει κόπο. Θέλει χρόνο!
Υλικά συνταγής:
- 30 γρ. ξηρή μαγιά
- 250 ml φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. @limnosflourstamateris
- 1 κοφτή κ.γλ. αλάτι
- μίγμα αρωματικών (1/2 κ.γλ. μαστίχα, 1 κ.γλ. μαχλέπι και 1/2 κ.γλ. κακουλέ)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά @avgateneketzi (+1 για το άλειμμα)
- 350 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- αμύγδαλο φιλέ/σουσάμι
Μέθοδος παρασκευής:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος, αφού το κάνουμε χλιαρό και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15′.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, το μίγμα αρωματικών και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μίγμα γάλακτος-μαγιάς, τα βούτυρα, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
Προσθέτουμε και το μίγμα με τα άλευρα και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 15-20′ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα για 1 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία. Κάθε ένα από τα τρία κομμάτια, το χωρίζουμε κι αυτό στα τρία. Άρα, θα έχουμε 9 μπαλάκια. Αφήνουμε σκεπασμένα για 40′ να φουσκώσουν.
Πλάθουμε σε κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδες (είτε 3 τσουρέκια είτε 4). Τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και αφήνουμε σκεπασμένα για 45-50′.
Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε στον αέρα στους 170°C για 30′.
Όταν ψηθούν, αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Κλείνουμε σε διαφανή μεμβράνη, για να διατηρηθούν.