Μου το ζήτησες και εδώ στο έχω!
Να’ ναι καλά η γειτόνισσα στην χωριουδάρα που μου έδωσε τη συνταγή για εκμέκ κανταΐφι, μιας και ήταν δύσκολο να την αποτυπώσω από το τετράδιο της γιαγιάς λόγω φθοράς.
Υλικά συνταγής:
- 1 πακέτο φύλλο κανταϊφιού
- 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
Για την κρέμα:
- 1600 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 κουτί άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 3 κρόκοι αυγών @avgateneketzi
- 400 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
- 1200 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2-3 γαρύφαλλα
- χυμός από μισό λεμόνι
- Για την σαντιγί:
- 400 ml γάλα
- 1 κουτί garni
Μέθοδος παρασκευής:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το φύλλο κανταϊφιού ανοίγοντας το (ξαίνοντας) πολύ καλά. Λιώνουμε το βούτυρο, περιχύνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στον αέρα για 20′. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο καυτό κανταΐφι και αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Πάμε για την κρέμα! Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και τους κρόκους ανακατεύοντας.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30′.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από το ψυγείο, χτυπάμε το γάλα και το garni στο μίξερ ώστε να έχουμε σαντιγί. Απλώνουμε πάνω από την κρέμα, κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!