Ιμάμ μπαϊλντί… Ένα φαγητό με ιστορία!
Η ονομασία σημαίνει “ο Ιμάμης λιποθύμησε” επειδή, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ιμάμης όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του.
Είναι, όμως, ένα φαγάκι-λουκουμάκι!
Υλικά συνταγής (για 3 μερίδες):
- 3 μελιτζάνες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
- 2 κ.γλ. άλειμμα πιπεριάς Φλωρίνης @tradifresh
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 τριμμένες τομάτες
- 1 κ.γλ.πελτέ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέθοδος παρασκευής:
Χαράσσουμε τις μελιτζάνες σε 2-3 σημεία, βάζουμε λίγο αλάτι και τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για μισή ώρα ώστε να μαλακώσουν.
Ταυτόχρονα σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Βάζουμε και την ζάχαρη και το σκόρδο και σοτάρουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και την τριμμένη τομάτα και αφήνουμε για 5′. Στο τέλος, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Κόβουμε κάθε μελιτζάνα στα δύο και προσθέτουμε γέμιση. Αν περισσέψει, ρίχνουμε την υπόλοιπη στο ταψί με λίγο ελαιόλαδο ακόμα και ένα φλυτζάνι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 30-40′.
Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένη φέτα! Ταιριάζει απόλυτα!