Κάτι η ζέστη των ημερών, κάτι η λατρεία μας για αυτό το φαγητό κι έτσι, μπήκα στην κουζίνα και μύρισε το σπίτι καλοκαιράκι! Αυτά τα ΓΕΜΙΣΤΑ, τα νόστιμα, τα μοσχομυρωδάτα, τα «λουκουμάκια», είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να μπούμε σε mood καλοκαιριού! Υπάρχει καλύτερο φαγάκι για αυτήν την εποχή;
Υλικά:
- 3 ώριμες τομάτες
- 3 πράσινες πιπεριές
- 2 κολοκυθάκια
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πατάτες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κόφτη κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
- 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 150 ml ελαιόλαδο
- 400 ml νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε όλα τα λαχανικά κρατώντας το καπάκι τους, τα καθαρίζουμε και κρατάμε στην άκρη την ψίχα της τομάτας και των κολοκυθιών. Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, την ψίχα από τις τομάτες και τα κολοκύθια και χτυπάμε έως ότου γίνει μίγμα. Τοποθετούμε αυτό το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας το μισό ελαιόλαδο. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας (όχι ως πάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρυζάκι), κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200•C στον αέρα για 1 ώρα με το καπάκι της γάστρας και ακόμα 20’ χωρίς.
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό!
Tips:
- Ψήνω τα γεμιστά στην πήλινη γάστρα, γιατί το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό!
- Μπορείτε να γεμίσετε ό,τι λαχανικό θέλετε (μελιτζάνες, μανιτάρια, ακόμα και κρεμμύδια)
- Συνοδέψτε με τυρί φέτα!