Παρασκευή σήμερα και συνήθως, τέτοια μέρα κάθε εβδομάδα επιλέγω κάτι σε όσπριο. Σήμερα την τιμητική τους έχουν αυτές οι ΧΥΛΩΜΕΝΕΣ ΦΑΚΕΣ -πείθονται και οι πιο δύσπιστοι απέναντί τους- και ευχαριστώ πολύ πολύ τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη που δέχτηκε με χαρά να ανεβάσω στο blog μου τη συνταγή του!
Υλικά:
- 250 γρ.φακές
- 2 σκ. σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. πελτέ
- 1/2 τομάτα τριμμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά τις φακές με καυτό νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και νερό που να αντιστοιχεί σε 3 φορές στον όγκο τους. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύδι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσουν. Τα τελευταία 5’ ρίχνουμε και το ξύδι.
Απίστευτα νόστιμες!