Ψωμί στην γάστρα

Δημοφιλείς Συνταγές

Ανοιχτή Μεσογειακή Πίτα Λαχανικών

Πίτα... Μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλές συνταγές και στην χώρα μας τις τιμάμε και με το παραπάνω! Σε πόσους από...

Τραγανές Τυρόπιτες (Τηγανόψωμα της γιαγιάς)

Η γιαγιά Μαρίνα τα είχε ονομάσει «τηγανόψωμα», εγώ τα ζητούσα ως «εκείνες οι τραγανές τυροπιτούλες»... Η συνταγή τους δεν έχει κάτι το...

Τυροπιτάκια Κουρού

«Μαμά, θέλω τα τυροπιτάκια σου», είπε και συνέχισε, «θέλεις να φτιάξουμε;»... Δεν του το αρνήθηκα, γιατί μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί...

Μπριάμ με Μπεσαμέλ Γιαουρτιού

Ένα από τα πιο «μαμαδίστικα» φαγητά που λατρεύουμε όλοι στο σπίτι είναι το μπριάμ... Στο δικό μου όμως, τα λαχανικά συνάντησαν το...

Το «κριτσανιστό». Το απόλυτο. Το «δεν αγοράζω από φούρνο ξανά». Αυτό είναι το ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ που κάνει πάταγο, όσες φορές κι αν το φτιάξω και έχει ένα μυστικό: το χοντρό αλάτι. Και για πρωινό με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα κεράσι είναι ό,τι πρέπει!

Υλικά:

  • 470 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (συν λίγο ακόμα για το πασπάλισμα)
  • 1 ½ κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά ώστε να ενεργοποιηθεί και αφήνουμε για 5’. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό με την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε (η ζύμη θα κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα βρέξουμε). Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και αφήνουμε σκεπασμένη για 1μιση ώρα να διπλασιαστεί. Ζυμώνουμε ξανά και αφήνουμε για ακόμα 1μιση ώρα. Στη συνέχεια, δίνουμε σχήμα στο καρβελάκι μας σε αλευρωμένο πάγκο (αν θελουμε το πασπαλίζουμε με σουσάμι, ηλιόσπορο ή παπαρουνόσπορο) και το αφήνουμε για 45’ σε λαδο-αλευρωμένο σκεύος. Ταυτόχρονα, ανάβουμε τον φούρνο στους 230•C στον αέρα τοποθετώντας μέσα τη γάστρα, να κάψει καλά. Βγάζουμε προσεκτικά την γάστρα (καίει ανελέητα!) και τοποθετούμε το ψωμάκι μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 45’ με αυτό και 15’ χωρίς.

Ανεπανάληπτο!

Η συνταγή είναι του αγαπημένου μου @petros.syrigos.

Προηγούμενο άρθροΣπανάκι με αυγά
Επόμενο άρθροSmoothie Φράουλας

Αξίζει να δοκιμάσετε

Γαλατόπιτα

Η γιαγιά την έφτιαχνε συχνά, γιατί ήταν γρήγορο και εύκολο γλυκό. Εντάξει, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και επειδή της άρεσε πολύ...

Τραχανότο με Κοτόπουλο και Σπανάκι

Ποιος είπε πως ο τραχανάς γίνεται μόνο σούπα; Στο σπίτι μας τον αγαπάμε πολύ, ειδικά τώρα που αλλάζει ο καιρός! Και αυτή...

Μπακλαβάς

Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο...

Σοκολατένιο Κέικ με Γλάσο Πραλίνας

Αγαπώ την σοκολάτα από μικρή (όπως σχεδόν όλοι) και το παραδέχομαι ότι είμαι εξαρτημένη από αυτήν. Επίσης, λατρεύω τα κέικ από τα...

Σουτζουκάκια Γιαουρτλού

Ε ναι, βρε παιδιά! Υπάρχουν φορές που θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που να έχει στυλ «βρώμικου», κάτι για να...

Παρόμοια Άρθρα