Το «κριτσανιστό». Το απόλυτο. Το «δεν αγοράζω από φούρνο ξανά». Αυτό είναι το ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ που κάνει πάταγο, όσες φορές κι αν το φτιάξω και έχει ένα μυστικό: το χοντρό αλάτι. Και για πρωινό με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα κεράσι είναι ό,τι πρέπει!

Υλικά:
- 450 ml νερό χλιαρό
- 1 φακ. ξηρή μαγιά
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (συν λίγο ακόμα για το πασπάλισμα)
- 1 ½ κ.γλ. χοντρό αλάτι
- 1 κ.γλ. ελαιόλαδο

Μέθοδος παρασκευής:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά ώστε να ενεργοποιηθεί και αφήνουμε για 5’. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό με την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε (η ζύμη θα κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα βρέξουμε).
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ και αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα να διπλασιαστεί. Ζυμώνουμε ξανά και αφήνουμε για ακόμα 1 ώρα. Στη συνέχεια, δίνουμε σχήμα στο καρβελάκι μας σε αλευρωμένο πάγκο (αν θελουμε το πασπαλίζουμε με σουσάμι, ηλιόσπορο ή παπαρουνόσπορο) και το αφήνουμε για 45’ σε λαδο-αλευρωμένο σκεύος.
Ταυτόχρονα, ανάβουμε τον φούρνο στους 230•C στον αέρα τοποθετώντας μέσα τη γάστρα, να κάψει καλά. Βγάζουμε προσεκτικά την γάστρα (καίει ανελέητα!) και τοποθετούμε το ψωμάκι μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 45’ με αυτό και 15’ χωρίς.
Ανεπανάληπτο!