Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία που ανήκει στην αγαπημένη σε όλους πατάτα ή αλλιώς, «γεώμηλο». Οι πατατούλες, οι αγαπημένες μας τηγανιτές, οι τραγανές φούρνου, οι βραστές σε σαλατούλα, είναι γνωστές από την εποχή των Ινδιάνων, των Ίνκας και των Αζτέκων, μόλις 4.000 χρόνια πριν φτάσουν στην Ευρώπη. Πρωτοπόρος θεωρείται ο σερ Φράνσις Ντρέικ, ο οποίος επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, μετά από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, σταμάτησε στην Κολομβία για προμήθειες. Μεταξύ άλλων, στις προμήθειες του συμπεριέλαβε καπνό και πατάτες. Σιγά-σιγά η καλλιέργεια της πατάτας άρχισε να διαδίδεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γρήγορα αποτέλεσε το τρόφιμο της φτωχολογιάς, καθώς τότε το σιτάρι για το ψωμί απαιτούσε εύφορα εδάφη, εκτεταμένες πεδιάδες και μεγάλα ζώα για το όργωμα, προνόμια που κατείχαν κατά κύριο λόγο οι αριστοκράτες και οι ανώτερες τάξεις.
Στην χώρα μας, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει όσο ταξίδευε στην Ευρώπη κι έκρινε ότι ήταν μια αρκετά οικονομική, αλλά και θρεπτική τροφή για τον πεινασμένο λαό της τίμιας πλην φτωχοτάτης Ελλάδας. Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, οι οποίοι για κάποιον ανεξήγητο λόγο τις περιφρόνησαν. Ο Καποδίστριας τότε μηχανεύτηκε ένα σχέδιο: περιέφραξε τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν οι πατάτες, ως δήθεν πολύτιμα είδη και μάλιστα, τοποθέτησε φύλακες μέρα-νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα οι πατάτες έγιναν ανάρπαστες και δεν έμεινε ούτε μία στην αποθήκη. Το σχέδιο του απέδωσε καρπούς, αφού, όσο ήταν δωρεάν δεν τις ήθελε κανείς, όταν έγιναν απαγορευμένος καρπός τις ήθελαν όλοι!
Μαρίνα Ζαφείρη
Μπορείτε να βρείτε μια πεντανόστιμη συνταγή για πατάτες φούρνου εδώ.