Καλημέρες! Νομίζω πως υπάρχει ένα υλικό πάνω στον πλανήτη που εδώ και αιώνες αγαπιέται πολύ και αυτό δεν είναι άλλο από την πατάτα! Τηγανιτές, βραστές, φούρνου, σε σαλάτα, ως συνοδευτικό, οι εκδηλώσεις λατρείας απέναντί της είναι μεγάλες… Στο σπίτι μας, τις προτιμάμε φουρνιστές και, αν και έχω δοκιμάσει πολλές νόστιμες παραλλαγές, αυτή είναι η καλύτερη για πεντανόστιμες ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ!
Υλικά:
- 8 μέτριες πατάτες κομμένες στα δυο ή 15 πατάτες baby
- 160 γρ. βούτυρο λιωμένο
- χυμό από ένα λεμόνι
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- δεντρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες και τις χαράζουμε κάθετα πολλές φορές με τη μια χαρακιά πολύ κοντά στην άλλη. Βράζουμε για 10-15’ με λίγο αλατάκι. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ με τις χαρακιές από την πάνω πλευρά. Τις περυχύνουμε με το βούτυρο και το λεμόνι (χυμός και ξύσμα), αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και ψήνουμε για 50’-1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180•C στον αέρα.
Τραγανές απ’ έξω, ζουμερές μέσα, βουτυράτες, μυρωδάτες, ό,τι πρέπει για συνοδευτικό σε κρέας ή ακόμα και σκέτες με μια δροσερή σαλατα!