Δημοφιλείς Συνταγές

Ανοιχτή Μεσογειακή Πίτα Λαχανικών

Πίτα... Μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλές συνταγές και στην χώρα μας τις τιμάμε και με το παραπάνω! Σε πόσους από...

Τραγανές Τυρόπιτες (Τηγανόψωμα της γιαγιάς)

Η γιαγιά Μαρίνα τα είχε ονομάσει «τηγανόψωμα», εγώ τα ζητούσα ως «εκείνες οι τραγανές τυροπιτούλες»... Η συνταγή τους δεν έχει κάτι το...

Τυροπιτάκια Κουρού

«Μαμά, θέλω τα τυροπιτάκια σου», είπε και συνέχισε, «θέλεις να φτιάξουμε;»... Δεν του το αρνήθηκα, γιατί μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί...

Μπριάμ με Μπεσαμέλ Γιαουρτιού

Ένα από τα πιο «μαμαδίστικα» φαγητά που λατρεύουμε όλοι στο σπίτι είναι το μπριάμ... Στο δικό μου όμως, τα λαχανικά συνάντησαν το...

Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη κρίση
Μεγάλη Τετάρτη – Μεγάλο σκοτάδι
Μεγάλη Πέμπτη – Δάκρυ πέφτει
Μεγάλη Παρασκευή – Θλίψη πολλή
Μέγα Σάββατο – Χαρές γιομάτο
Μεγάλη Λαμπρή – Αυγά κι αρνί

Έφτασε η μέρα, λοιπόν, που παραδοσιακά γευόμαστε τη ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ μας. Στο χωριό, από μικρή παρατηρούσα γιαγιάδες και θείες να μπαίνουν από νωρίς στην κουζίνα για την προετοιμασία και την παρασκευή αυτής της σούπας και από τότε κρατώ την μοναδική αυτή συνταγή την οποία θα μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά:

  • 1 αρνίσια συκωταριά (πνευμόνια, γλυκάδια και έντερα)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 6-7 φύλλα μαρουλιού
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 6-7 κόκκους πιπεριού
  • 100 γρ. ρύζι
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 αυγό
  • χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα τα γούστα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια. Βάζουμε τα έντερα σε ένα μπολ με λίγο νερό και χυμό από μισό λεμόνι. Τα αφήνουμε για μισή ωριτσα. Στη συνέχεια, τα πλένουμε ξανά και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρολα μαζί με τα υπολοιπα εντόσθια. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα καλύψει βάζοντας και τους κόκους πιπεριού. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30-40’. Τα σουρώνουμε κρατώντας τον ζωμό και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά. Όταν γίνει αυτό, τα ψιλοκόβουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο για 5’. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλο τον ζωμό που κρατήσαμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 15-20’. Προσθέτουμε και το ρυζάκι μας και αφήνουμε έως ότου είναι έτοιμο κι αυτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε στο αυγολέμονο 2 γεμάτες κουτάλες από το ζουμί της σούπας μας ώστε να έρθει στη σωστή θερμοκρασία και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και… έτοιμη!

Καλή Ανάσταση!

Tip:

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν έχει συκώτι. Κρατήστε το αργότερα για τηγανητό με μπόλικο λεμονάκι και ριγανίτσα!

Αξίζει να δοκιμάσετε

Γαλατόπιτα

Η γιαγιά την έφτιαχνε συχνά, γιατί ήταν γρήγορο και εύκολο γλυκό. Εντάξει, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και επειδή της άρεσε πολύ...

Τραχανότο με Κοτόπουλο και Σπανάκι

Ποιος είπε πως ο τραχανάς γίνεται μόνο σούπα; Στο σπίτι μας τον αγαπάμε πολύ, ειδικά τώρα που αλλάζει ο καιρός! Και αυτή...

Μπακλαβάς

Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο...

Σοκολατένιο Κέικ με Γλάσο Πραλίνας

Αγαπώ την σοκολάτα από μικρή (όπως σχεδόν όλοι) και το παραδέχομαι ότι είμαι εξαρτημένη από αυτήν. Επίσης, λατρεύω τα κέικ από τα...

Σουτζουκάκια Γιαουρτλού

Ε ναι, βρε παιδιά! Υπάρχουν φορές που θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που να έχει στυλ «βρώμικου», κάτι για να...

Παρόμοια Άρθρα