Μαγειρίτσα… η ιστορία της!

Δημοφιλείς Συνταγές

Ανοιχτή Μεσογειακή Πίτα Λαχανικών

Πίτα... Μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλές συνταγές και στην χώρα μας τις τιμάμε και με το παραπάνω! Σε πόσους από...

Τραγανές Τυρόπιτες (Τηγανόψωμα της γιαγιάς)

Η γιαγιά Μαρίνα τα είχε ονομάσει «τηγανόψωμα», εγώ τα ζητούσα ως «εκείνες οι τραγανές τυροπιτούλες»... Η συνταγή τους δεν έχει κάτι το...

Τυροπιτάκια Κουρού

«Μαμά, θέλω τα τυροπιτάκια σου», είπε και συνέχισε, «θέλεις να φτιάξουμε;»... Δεν του το αρνήθηκα, γιατί μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί...

Μπριάμ με Μπεσαμέλ Γιαουρτιού

Ένα από τα πιο «μαμαδίστικα» φαγητά που λατρεύουμε όλοι στο σπίτι είναι το μπριάμ... Στο δικό μου όμως, τα λαχανικά συνάντησαν το...

Μαγειρίτσα… Από μικρή παρατηρούσα με πόση ευλαβικότητα ασχολιούνταν η γιαγιά και η θεία μου με την παρασκευή της την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου. Πρόκειται για την παραδοσιακή σούπα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης του Κυρίου και που η ιστορία της κρατάει από πολύ παλιά . Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν από τι αποτελείται και πώς φτιάχνεται. Όμως, ξέρετε τι ακριβώς συμβολίζει και με ποιόν τρόπο προέκυψε ως έθιμο αυτό το θεσπέσιο έδεσμα;
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου είναι ουσιαστικά το τέλος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα αποτελεί μια πολύ εύστοχη επιλογή για το στομάχι, αφού όλοι όσοι νήστεψαν για 40 ημέρες, οφείλουν να προσέξουν και να ξεκινήσουν σιγά-σιγά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και που, μεταξύ μας, θα είναι μεγάλη! Οπότε, η μαγειρίτσα είναι το κατάλληλο φαγητό που προετοιμάζει τον οργανισμό μας, για να μην «βαρύνει» με το αρνί ή το κατσίκι της Κυριακής του Πάσχα. Άλλωστε, ποιός μπορεί να αντισταθεί στην τραγανή πετσούλα από τα πεντανόστιμα σουβλιστά;
Όμως, τι συμβολίζει αυτή η σούπα; Τα χορταρικά της (μαρούλι, άνηθος και φρέσκο κρεμμυδάκι) συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι εις ανάμνηση της πολυετούς σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση και για τους Εβραίους αποτελεί εθνική γιορτή. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.
Υπάρχει, βέβαια και μια άλλη άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αρνιού ανήκε αρχικά σε ποιμενική γιορτή. Ο Θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει να φάνε όλο το αρνί και να μην μείνει κανένα κομμάτι. Έτσι, για να μην πεταχτεί τίποτα, προέκυψαν φαγητά, όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Μαρίνα Ζαφείρη

Μπορείτε να βρείτε την παραδοσιακή συνταγή μαγειρίτσας εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤηγανιά μανιταριών
Επόμενο άρθροΜαγειρίτσα

Αξίζει να δοκιμάσετε

Γαλατόπιτα

Η γιαγιά την έφτιαχνε συχνά, γιατί ήταν γρήγορο και εύκολο γλυκό. Εντάξει, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και επειδή της άρεσε πολύ...

Τραχανότο με Κοτόπουλο και Σπανάκι

Ποιος είπε πως ο τραχανάς γίνεται μόνο σούπα; Στο σπίτι μας τον αγαπάμε πολύ, ειδικά τώρα που αλλάζει ο καιρός! Και αυτή...

Μπακλαβάς

Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο...

Σοκολατένιο Κέικ με Γλάσο Πραλίνας

Αγαπώ την σοκολάτα από μικρή (όπως σχεδόν όλοι) και το παραδέχομαι ότι είμαι εξαρτημένη από αυτήν. Επίσης, λατρεύω τα κέικ από τα...

Σουτζουκάκια Γιαουρτλού

Ε ναι, βρε παιδιά! Υπάρχουν φορές που θέλουμε να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, κάτι που να έχει στυλ «βρώμικου», κάτι για να...

Παρόμοια Άρθρα