Το πλιγούρι ή αλλιώς, πουργούρι (τουρκ. burgur) είναι ο πυρήνας του σιταριού που έχει διασπαστεί, βραστεί, ξεραθεί και στο τέλος, θρυμματιστεί. Είναι ένα 100% φυσικό προϊόν και δεν σχετίζεται με τα ζυμαρικά, όπως πιστεύεται από πολλούς, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καθώς και νιασίνη, φυλλικό οξύ και φώσφορο. Προτείνεται και σε άτομα με διαβήτη, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Είναι ένα υλικό πολύ αγαπημένο στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και η νοστιμιά του είναι μεστή και θυμίζει την αυθεντική γεύση που είχαν τα πιάτα της παλιάς εποχής στα ελληνικά χωριά. Συνήθως, το μαγειρεύουμε μαζί με κοτόπουλο ή κατσίκι και πολλές φορές το συναντάμε στα μεγάλα καζάνια που μαγειρεύουν στα πανηγύρια. Φυσικά, είναι ιδανικό και για σαλάτες, όπως το ταμπουλέ που μας έρχεται από την Ανατολή, αλλά και για νόστιμα γεμιστά ή τυρόπιτα με πλιγούρι.