Η κυρά- Σαρακοστή είναι ένα έθιμο παλιό. Μαζί της ξεκινά, μαζί της και τελειώνει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με αποκορύφωμα το Πάσχα. Κάθε πόδι της συμβολίζει και μια εβδομάδα, στόμα δεν έχει, γιατί νηστεύει. Φοράει σταυρό, γιατί προσεύχεται.
Υλικά συνταγής:
- 3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα αλάτι
- γαρύφαλλο, αστεροειδής γλυκάνισος, όσπρια για το στόλισμα
Μέθοδος παρασκευής:
Τυπώνουμε σε φύλλο Α4 την μορφή της κυρά- Σαρακοστής (θα βρείτε εύκολα στο Ίντερνετ) ώστε να το έχουμε σαν κουπάτ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε με το χέρι. Ανοίγουμε σε φύλλο με σχετικά χοντρό πάχος και σχηματίζουμε τη μορφή με τη βοήθεια του κουπάτ κι ενός μαχαιριού.
Στολίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για μισή ώρα.