Πηγαίνοντας στα Τρίκαλα, δοκίμασα ένα τοπικό γλυκό της Θεσσαλίας, την σπάτουλα. Ένα γλυκό με γεμάτη γεύση και πολύ ντελικάτο. Έψαξα, ρώτησα, έμαθα και να που ήρθε στα χέρια μου αυτή η συνταγή από την κυρία Έφη.

Υλικά συνταγής:
Για την καρυδόπιτα:
- 10 αυγά (χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια)
- 10 κοφτές κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 10 κοφτές κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 10 κοφτές κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γλ. baking powder
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 κ.γλ. κανέλα (και λίγη ακόμη για το πασπάλισμα)
- 2 βανίλιες
- 80- 100 γρ. τριμμένο καρύδι (και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα)
- λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
- 4 κούπες νερό
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 1 φέτα λεμονιού
Για την κρέμα:
- 200 ml φυτική κρέμα γάλακτος
- 2 φακ. άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια
- 700 ml γάλα

Μέθοδος παρασκευής:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να γίνει μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 2-3′ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός και ρίχνουμε την μαρέγκα. Αναμιγνύουμε απαλά με μια μαρίζ και βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί (30 εκ.).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 20-25′ (κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας).
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ χτυπάμε το περιεχόμενο των φακέλων της κρέμας στιγμής με το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος, ώστε να γίνει σαντιγί και τη ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 45′.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα.
Μόλις πιει όλο το σιρόπι, απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 1 ώρα.