Μπακλαβάς

Δημοφιλείς Συνταγές

Ανοιχτή Μεσογειακή Πίτα Λαχανικών

Πίτα... Μια λέξη που πίσω της κρύβονται πολλές συνταγές και στην χώρα μας τις τιμάμε και με το παραπάνω! Σε πόσους από εμάς αρέσουν...

Τυροπιτάκια Κουρού

«Μαμά, θέλω τα τυροπιτάκια σου», είπε και συνέχισε, «θέλεις να φτιάξουμε;»... Δεν του το αρνήθηκα, γιατί μας αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί δημιουργώντας στην...

Τραγανές Τυρόπιτες (Τηγανόψωμα της γιαγιάς)

Η γιαγιά Μαρίνα τα είχε ονομάσει «τηγανόψωμα», εγώ τα ζητούσα ως «εκείνες οι τραγανές τυροπιτούλες»... Η συνταγή τους δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο από...

Κέικ με Ταχίνι, Μπανάνες και Σοκολάτα

Όταν έχεις παιδιά στο σπίτι, το κέικ το χρειάζεσαι κάθε εβδομάδα. Ναι, ξέρω! Μεταξύ μας, και μόνος σου να είσαι, πάλι το έχεις ανάγκη....

Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο σύζυγος και αγαπάει πολύ (πολύ όμως!) τα σιροπιαστά γλυκά κι έτσι, έφτιαξα αυτόν τον ΜΠΑΚΛΑΒΑ, τον παραδοσιακό και περιποιημένο! Το μυστικό  κρύβεται στο μέλωμα. Ναι, ναι! Κι όχι σιρόπιασμα.

Υλικά:

  • 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 80 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το μέλωμα:

  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 φέτα πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα φύλλα στα δύο κι έτσι, δημιουργούμε περίπου 12 φύλλα κρούστας (μισά). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την φρυγανιά, το κονιάκ και το ξύσμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψακι (τον φτιάχνω σε στρογγυλό ταψι με διάμετρο 23 εκ.) και απλώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα ραντίζοντας το καθένα με βούτυρο. Ρίχνουμε μια κουταλιά γέμιση και συνεχίζουμε με ένα- ένα φύλλο ραντίζοντας με βούτυρο και προσθέτοντας γέμιση. Αφήνουμε τα 3 τελευταία φύλλα μόνο με βούτυρο και τα γυρνάμε προς τα μέσα για να κλείσει ο μπακλαβάς. Περιχύνουμε το γλυκό με όσο βούτυρο περίσσεψε και χαράζουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε, τρυπαμε το κάθε κομμάτι με ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 40′. Τα τελευταία 5′ φτιάχνουμε το μέλι μας. Βάζουμε το μέλι, την κανέλα και το πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε πως έγινε ρευστό. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμόνι. Όπως είναι καυτό το γλυκό μας, το περιχύνουμε με το ζεστό μέλι. Απολαυστικός μπακλαβάς!

Tip:

Στο μέλωμα δώστε προσοχή ώστε να πάει παντού το ζεστό μέλι. Ειδικά στα σημεία που έχουμε χαράξει!


Αγοράστε τα υλικά της συνταγής… Με μερικά κλικ θα φτάσουν στο σπίτι σας! Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω eshop πατώντας πάνω στη φωτογραφία.

ΑΒ Βασιλόπουλος

E-fresh.gr

Αξίζει να δοκιμάσετε

Ανοιχτή Τορτίγια με Λουκάνικο και Αυγά

Είναι πια αργά για πρωινό, αλλά και νωρίς για μεσημεριανό. Γι' αυτό σήμερα έχει την τιμητική του το δεκατιανό! Ναι, ναι brunch! Και τι...

Πίτα με Γύρο Χοιρινό

Στην Ελλάδα το αγαπάμε πολύ το "πιτόγυρο"  και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε νόστιμο γύρο με εκλεκτό και προσεκτικά διαλεγμένο κρέας και νόστιμες πιτούλες;Κι...

Γλυκιά Πίτσα με Πραλίνα

Ακόμα και αυτήν την εποχή, η σοκολάτα  έχει την τιμητική της. Γιατί, ναι, είναι πρωταγωνίστρια 365 ημέρες τον χρόνο!Και σήμερα, σας έχω την πιο...

Κρεατόσουπα με Αυγολέμονο

Μια ζεστή σουπίτσα με φρεσκοψημένο ψωμάκι επιβάλλεται αυτές τις μέρες. Δεν συμφωνείτε; Για σήμερα ετοίμασα, λοιπόν, αυτήν την νόστιμη ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ μιας και...

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

Δε νομίζετε πως ήρθε η ώρα να μπούμε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση; Και νομίζω πως, ειδικά φέτος, όλοι το έχουμε ανάγκη λίγο περισσότερο!Κι αφού, λοιπόν,...

Παρόμοια Άρθρα