Όταν γιορτάζει κάποιος στο σπίτι, φτιάχνω το αγαπημένο του γλυκό για κέρασμα! Αυτή είναι η συμφωνία μας. Ο εορταζων σήμερα είναι ο σύζυγος και αγαπάει πολύ (πολύ όμως!) τα σιροπιαστά γλυκά κι έτσι, έφτιαξα αυτόν τον ΜΠΑΚΛΑΒΑ, τον παραδοσιακό και περιποιημένο! Το μυστικό κρύβεται στο μέλωμα. Ναι, ναι! Κι όχι σιρόπιασμα.
Υλικά συνταγής:
- 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας
- 80 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το μέλωμα:
- 4 κ.σ. μέλι
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 φέτα πορτοκάλι
- 1/2 κ.γλ. χυμό λεμόνι
Μέθοδος παρασκευής:
Κόβουμε τα φύλλα στα δύο κι έτσι, δημιουργούμε περίπου 12 φύλλα κρούστας (μισά). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την φρυγανιά, το κονιάκ και το ξύσμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψακι (τον φτιάχνω σε στρογγυλό ταψι με διάμετρο 23 εκ.) και απλώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα ραντίζοντας το καθένα με βούτυρο. Ρίχνουμε μια κουταλιά γέμιση και συνεχίζουμε με ένα- ένα φύλλο ραντίζοντας με βούτυρο και προσθέτοντας γέμιση. Αφήνουμε τα 3 τελευταία φύλλα μόνο με βούτυρο και τα γυρνάμε προς τα μέσα για να κλείσει ο μπακλαβάς. Περιχύνουμε το γλυκό με όσο βούτυρο περίσσεψε και χαράζουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε, τρυπαμε το κάθε κομμάτι με ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για 40′. Τα τελευταία 5′ φτιάχνουμε το μέλι μας. Βάζουμε το μέλι, την κανέλα και το πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε πως έγινε ρευστό. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμόνι. Όπως είναι καυτό το γλυκό μας, το περιχύνουμε με το ζεστό μέλι. Απολαυστικός μπακλαβάς!
Tip:
Στο μέλωμα δώστε προσοχή ώστε να πάει παντού το ζεστό μέλι. Ειδικά στα σημεία που έχουμε χαράξει!
Αγοράστε τα υλικά της συνταγής… Με μερικά κλικ θα φτάσουν στο σπίτι σας! Επιλέξτε ένα από τα παρακάτω eshop πατώντας πάνω στη φωτογραφία.
ΑΒ Βασιλόπουλος
E-fresh.gr