Μ. Πέμπτη σήμερα κι από παλιά, κρατάει το έθιμο τέτοια μέρα να μοσχομυρίζουν τα σπίτια από το φρεσκοψημένο ΤΣΟΥΡΕΚΙ και να βάφονται τα αυγά κόκκινα ως ανάμνηση της Σταύρωσης του Χριστού. Κάθε χρόνο δοκιμάζω διαφορετικές συνταγές για τσουρέκι και έχω να πω πως πιο αφράτο και πιο μαστιχωτό από το φετινό, δεν υπάρχει!
Υλικά:
- 375γρ. χλιαρό νερό
- 63γρ. μαγιά νωπή
- 430γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 63γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 190γρ. καλαμποκέλαιο
- 1250γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 7γρ. αλάτι
- 13γρ. μαχλέπι (προσωπικά, το πείραξα λιγάκι βάζοντας 8 γρ. μαχλέπι και 5 γρ. κακουλέ)
- 1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη
Και για την επικάλυψη:
- 1 χτυπημένο αυγό
- αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το νερό με τη μαγιά, ώστε να διαλυθεί και να ενεργοποιηθεί. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και ανακατεύουμε για 4-5’. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), το μαχλέπι (και το κακουλέ για όποιον το επιλέξει), τη μαστίχα και το αλάτι. Ρίχνουμε το μίγμα στο μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο έως ότου γίνει ζύμη. Προσοχή! Μην σας παραξένεψει που η ζύμη θα είναι εύπλαστη και θα κολλάει. Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο και βάζουμε τη ζύμη σε ένα πολύ βαθύ αλευρωμένο σκεύος. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα για 4 ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετούμε και πάλι τη ζύμη στον κάδο του μίξερ (αλείφοντας ξανά τα χέρια με καλαμποκέλαιο) και ανακατεύουμε με τον γάντζο για 20”. Αφήνουμε ξανά σκεπασμένη τη ζύμη για 1 ώρα. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες με 3 λωρίδες ( προσωπικά, έφτιαξα 5 τσουρέκια με 3 λωρίδες των 150 γρ. έκαστο) και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30’ σε ταψί με λαδόκολλα (σε απόσταση μεταξύ τους). Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180•C στον αέρα για 23’.
Απίστευτα μαστιχωτό με τις ίνες να κάνουν πάρτυ!
Η συνταγή είναι του @petros.syrigos