Η γιαγιά Μαρίνα κάθε χρόνο τέτοια μέρα έφτιαχνε αυτή τη γλυκάρα… Το ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΎΡΕΚΟ!
Να μας χαίρεστε τις Μαρίνες!
Υλικά συνταγής:
Για το σιρόπι:
- 800 ml νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- χυμός από 1 λεμόνι
Για την κρέμα (μετρήστε με το ίδιο ποτήρι):
- 9 ποτήρια γάλα φρέσκο
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 8 αυγά @avgateneketzi
- 3 βανίλιες
- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (και λίγο ακόμα για να αλείφουμε τα φύλλα)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
Μέθοδος παρασκευής:
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 15′. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα σιμιγδάλια και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουτάλες από την κρέμα ώστε να τα φέρουμε σε σωστή θερμοκρασία. Βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα και αποσύρουμε ανακατεύοντας. Έτοιμη η κρέμα!
Παίρνουμε το ταψί μας (32 εκ.) και το αλείφουμε με βούτυρο. Στρώνουμε τα μισά φύλλα ραντίζοντας κάθε φορά το καθένα με βούτυρο. Προσθέτουμε την κρέμα και γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν απ’έξω. Στρώνουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκό μας μόνο οριζόντια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα. Όπως είναι καυτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι!