0,00 €

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

0,00 €

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Καστανή & Μαύρη Ζάχαρη, Φρουκτόζη & Μαρμελάδες: Ένας Γλυκός Μικρόκοσμος στην Καθημερινή Διατροφή

Δημοφιλείς Συνταγές

- Advertisement -

Υπάρχουν ημέρες που η κουζίνα μας μετατρέπεται σε σκηνή μικρών τελετουργιών. Το άνοιγμα ενός βάζου με μαρμελάδα, ο ήχος της κουταλιάς που πέφτει στον καφέ, η στιγμή που τρίβουμε με τα δάχτυλα μια χούφτα καστανή ζάχαρη πάνω σε μια ζύμη… Στιγμές απλές. Κι όμως! Αυτές είναι που δίνουν νόημα στο φαγητό μας. Οι γλυκές πινελιές.

Σκέφτηκα λοιπόν, σήμερα να μιλήσουμε για αυτόν τον μικρόκοσμο της γλυκύτητας: καστανή ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη και μαρμελάδες με φρουκτόζη. Όλα αυτά που μπορεί να μη γεμίζουν τις συζητήσεις μας καθημερινά, αλλά καθορίζουν το γευστικό αποτύπωμα της ημέρας μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Και, καθώς γράφω, έχω στο ντουλάπι μου προϊόντα που μου έχουν σταθεί σταθερά, ανάμεσά τους και της εταιρείας Ζωγράφος, που έχει χτίσει τη φήμη της σε τέτοιου είδους ποιοτικές επιλογές. Διακριτικά, απλά, χωρίς φανφάρες: όπως πρέπει.

Και δεν είναι ότι τα γνώρισα τώρα. Τα έχω μπροστά μου από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και οι γιαγιάδες μου τιμούσαν δεόντως τις μαρμελάδες με φρουκτόζη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχω στη μνήμη μου, ακόμα και τη στιγμή που ανακάτευε η γιαγιά Άννα τον ελληνικό καφέ στο μπρίκι και έριχνε μέσα μια κουταλίτσα καστανή ζάχαρη.

Η καστανή ζάχαρη: μια κουταλιά «ζεστασιάς»

Η καστανή ζάχαρη (Demerara) έχει κάτι από θαλπωρή. Δεν είναι απλώς ζάχαρη με λίγο χρώμα· είναι σαν να κουβαλάει στο σώμα της ένα κομμάτι καραμέλας. Αν τη βάλεις σε κουλουράκια, θα σου δώσει υπέροχη γεύση και άρωμα.

Λένε ότι δεν αλλάζει δραματικά τη θρεπτική αξία ενός γλυκού — και έχουν δίκιο. Ζάχαρη είναι, απλώς με άλλη προσωπικότητα. Η γεύση της όμως μπορεί να απογειώσει μια συνταγή πιο φυσικά από οποιαδήποτε άλλη ζάχαρη. Περιέχει μεταλλικά άλατα και όλα τα φυσικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου.

Η μαύρη ζάχαρη: βαθιά, «γήινη» και γεμάτη χαρακτήρα

Αν η καστανή ζάχαρη είναι η άνεση, η μαύρη ζάχαρη (Dark Muscovado) είναι η ένταση. Πιο ανεπεξέργαστη, από τη φύση της με περισσότερη μελάσα, με μια σχεδόν σοκολατένια διάθεση, κάνει τα γλυκά σου να αποκτούν βάθος και σχεδόν… μυστήριο!

Την προτιμώ σε ροφήματα που θέλω να έχουν «σώμα». Στον καφέ, στο τσάι, ακόμα και σε ένα σπιτικό chai latte, δίνει έναν τόνο που δεν ξεχνάς. Και όταν μπει σε brownies ή σε gingerbread μπισκότα, μοιάζει να τα κάνει πιο πλούσια, πιο ξεχωριστά.

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ποικιλίες, αλλά ξεχωρίζουν όσες κρατούν την αυθεντική υφή και το φυσικό άρωμα μελάσας· όσες δηλαδή έχουν χαμηλή επεξεργασία, όπως αυτές που έχει λανσάρει και η εταιρεία Ζωγράφος, γνωστή για τη σταθερή της ποιότητα στα προϊόντα ζάχαρης.

Φωτογραφία από: faganoula.gr

Φρουκτόζη και μαρμελάδες: πιο κοντά στο φρούτο, πιο απλά, πιο ανάλαφρα

Μερικά πρωινά ζητούν ηρεμία. Να αλείψεις μια λεπτή στρώση μαρμελάδας σε μια φέτα ψωμί και να αφήσεις τη μέρα να ξεκινήσει χωρίς βιασύνη. Οι μαρμελάδες με φρουκτόζη έχουν αυτό το «κάτι». Είναι πιο κοντά στη γεύση του πραγματικού φρούτου, με λιγότερη ένταση ζάχαρης, φυσικά με 30% λιγότερες θερμίδες.

Η φρουκτόζη, είναι η φυσική εναλλακτική της ζάχαρης με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και απορροφάται πιο αργά. Η ισορροπία παραμένει η λέξη–κλειδί.

Σε αυτές τις μαρμελάδες, όμως, θα νιώσεις να επικρατεί το φρούτο, όχι το γλυκαντικό, κάτι που τις καθιστά ιδανική επιλογή για όσους θέλουν γεύση χωρίς υπερβολή. Η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει αρκετές, αλλά γυρνάω συχνά στις μαρμελάδες με φρουκτόζη Ζωγράφος, καθώς έχουν αυτήν τη φρουτένια «τίμια» γεύση, σαν να άνοιξες φρέσκιες φράουλες ή βερίκοκα μέσα σε βάζο.

Φωτογραφία από: faganoula.gr

Και στη σωστή διατροφή; Χωράνε όλα, θα σου πω, αρκεί να ξέρεις πώς!

Η σωστή διατροφή δεν είναι αποκλεισμός· είναι επιλογή. Και όσο καλύτερα γνωρίζεις τι βάζεις στο πιάτο σου, τόσο πιο γαλήνια απολαμβάνεις γεύσεις χωρίς τύψεις. Δεν χρειάζεται να βγάλεις τη ζάχαρη από τη ζωή σου, για να είσαι υγιής, χρειάζεται απλώς να ξέρεις πού και πότε τη χρησιμοποιείς, ποιο είδος και κυρίως, ποια ποιότητα επιλέγεις.

Και είναι αλήθεια πως τα προϊόντα που είναι προσεγμένα, καθαρά και αξιόπιστα κάνουν πάντα τη διαφορά. Γι’ αυτό και θα δεις συχνά στο blog μου επιλογές εταιρειών όπως η Ζωγράφος, που ειδικεύεται στην καστανή και μαύρη ζάχαρη, αλλά και σε μαρμελάδες με φρουκτόζη, προϊόντα που «στέκονται» όμορφα σε μια κουζίνα που αγαπά τη γεύση, αλλά σέβεται και την ισορροπία.

Μια μικρή γλυκιά υπενθύμιση

Το ωραίο με τη γλυκύτητα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η στιγμή.

Το κουταλάκι στην μαρμελάδα.

Το άλειμμα στο ψωμί.

Το πασπάλισμα πάνω στο muffin.

Αν υπάρχει μέτρο και ποιότητα, η γλύκα δεν γίνεται ενοχή, γίνεται χαρά!

Διάλεξε λοιπόν, το είδος ζάχαρης ή τη μαρμελάδα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, και άφησε τις μικρές αυτές γευστικές στιγμές να δώσουν χρώμα στην ημέρα σου, έτσι ώστε να δημιουργείς εσύ τον καλύτερό σου εαυτό.

Από το 1895 η οικογένεια ΖΩΓΡΑΦΟΣ συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία για μια ισορροπημένη ζωή.

Φωτογραφία από: faganoula.gr
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Αξίζει να δοκιμάσετε

Παρόμοια Άρθρα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.