Πρόκειται για δέντρο, γνωστό και με την ονομασία «βουτυρόδεντρο». Και μπορούμε να πούμε πως δικαιωματικά χαρακτηρίζεται έτσι, μιας και η υφή του, αλλά και η γεύση του θυμίζουν βούτυρο! Ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου, σύμφωνα με τις έρευνες, από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, μιας και ο καρπός του αποτελούσε συστατικό της διατροφής τους. Στην χώρα μας έφτασε μόλις το 1960.

Στην Ελλάδα, το αβοκάντο καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Κρήτη. Κάποιες ποικιλίες έχουν σχήμα αχλαδιού, ενώ κάποιες άλλες είναι σχεδόν οβάλ. Ένα μέσο αβοκάντο ζυγίζει γύρω στα 200 γραμμάρια. Κάποιες ποικιλίες αβοκάντο μπορεί να φτάσουν και σχεδόν το 1,5 κιλό.
Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δικαίως συγκαταλέγεται στα superfoods. Περιέχει μια πληθώρα με περισσότερα από 20 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Περιέχει περισσότερο κάλιο από ό,τι οι μπανάνες, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση από αβοκάντο μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν το οπτικό νεύρο. Ο καρπός του δέντρου περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% σάκχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του (ω3) βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.
Ταιριάζει σε σαλάτες, σε smoothies, ακόμα και για πρωινό με αυγά.
Γι’ αυτό, ας το εντάξουμε στην διατροφή μας!
Μαρίνα Ζαφείρη