Πρόκειται για δέντρο, γνωστό και με την ονομασία «βουτυρόδεντρο». Και μπορούμε να πούμε πως δικαιωματικά χαρακτηρίζεται έτσι, μιας και η υφή του, αλλά και η γεύση του θυμίζουν βούτυρο! Ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου, σύμφωνα με τις έρευνες, από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς, μιας και ο καρπός του αποτελούσε συστατικό της διατροφής τους. Στην χώρα μας έφτασε μόλις το 1960!
Ο καρπός του δέντρου περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% σάκχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του (ω3) βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.
Γι’ αυτό, ας το εντάξουμε στην διατροφή μας! Ταιριάζει σε σαλάτες, σε smoothies, ακόμα και για πρωινό με αυγουλάκια!
Μαρίνα Ζαφείρη